Gardırop raflarında üst üste konulan kıyafetler ilk etapta göze hoş gözükse de günlük hayat temposunda kullanışlılık açısından böyle bir düzeni benimseme fikri sınıfta kalıyor. İhtiyaç duyulan kıyafetleri ararken ister istemez gardırobunuz gittikçe daha karışık bir hal alıyor. Bu durumun önüne geçmek istiyorsanız aslında uygulayabileceğiniz birçok farklı yöntem var. Gardıropta sunulan depolama alanlarını en verimli şekilde kullanabileceğiniz, birbirinden işlevsel düzenleme ipuçlarını bu içerikte sizin için sıraladık. İşte, gardırobunuzdan en etkili şekilde yararlanmanızı sağlayacak düzen tüyoları!
Dolabınızda bulunan çekmecelerin içini nasıl dekore edeceğinizi bilemiyorsanız bu konuda imdadınıza koşan bir ürün grubu olduğunu bilmelisiniz. Farklı ebatlardaki bölmeleri ile yine farklı boyutlardaki çekmecelere uyum sağlayabilen çekmece içi düzenleyicileri kullanabilirsiniz. Bunlardan bazıları kumaştan üretilmiş, fermuarlı, katlanabilir, cırtcırtlı, sökülüp takılabilir gibi farklı özelliklere sahip olabilir. Tek parça halinde satılan çok bölmeli ürünlerin yanı sıra küçük modüllerden oluşan ve istediğiniz gibi kombinleyebileceğiniz düzenleyicileri de tercih edebilirsiniz. Diğer modüller ile kıyaslandığında daha büyük ebattaki düzenleyicilerin içine havlu, eşarp, atlet, t-shirt gibi ürünleri yerleştirip küçük boyutlu bölmelere çorap, iç çamaşırı, kemer gibi daha az yer kaplayan ürünleri koyabilirsiniz.
Bazı çekmece içi düzenleyici ekipmanlar ise daha sert malzemelerden üretilir. Ahşap bölmeler şeklinde hazır olarak satılan bu ürünleri alabileceğiniz gibi dilerseniz kendi çekmecenizin ebatlarına uygun düzenleyici bölmeleri de özel olarak bir atölyede kestirip kullanabilirsiniz.
Gardırobunuzun askılık bölümüne ilişkin en etkili ipuçlarından birisi pantolon ve eşarp askısı gibi fonksiyonel aksesuarları tercih etmektir. Standart kıyafet askılarında iç kısma asılan pantolonlar üstüne asılan gömlek ve ceket gibi ürünlerin altında kalıp kaybolabilir. Ayrıca üst üste tek askıya asılan kıyafetler de kullanım sırasında yere düşüp gardırobunuzun karışmasına neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için mümkün olduğunca kıyafetlerinizi tek tek asmanızda fayda vardır. Her kıyafet için ayrı bir askı kullanmak ise dolabınızda fazla yer kaplar. Bu sorunu çözmek için özel olarak geliştirilmiş, birden fazla pantolonu düzgün bir şekilde asıp gerektiğinde giymek istediğiniz ürünü kolayca alabileceğiniz askı modellerini tercih edebilirsiniz.
Benzer şekilde dolap içinde nereye konumlandıracağınızı bilemediğiniz ve birini alırken diğerlerinin dağıldığı ürünlerden biri de eşarp ve şallardır. Bu aksesuarlar için tasarlanmış özel askılıklar da mevcuttur. Birden fazla ürünü tek askıda birbirinden bağımsız bir şekilde depolamanıza olanak sağlar.
Sıfırdan bir dolap tasarımı yaptırıyorsanız standart boru askılıklar yerine asansörlü askılık modellerini tercih etmeyi de düşünebilirsiniz. Böylece gardırobun işlevsiz gibi gözüken yüksek kısımlarına konumlandıracağınız askılıkları özel olarak üretilen kollarından çekerek tek hamlede ulaşabileceğiniz seviyeye getirebilirsiniz. Alt tarafta açılan alanları ise yine askılık veya raf, çekmece gibi depolama alanları olarak kullanma şansınız var.
Gardırop içinde düzen sağlamak için ilk yapmanız gereken şeylerden biri de kıyafetlerinizi kategorize etmektir. Öncelikle mevsime göre bir ayrım yapmakla başlayabilirsiniz. Soğuk havalarda giydiğiniz kıyafetlerle yaz mevsimine uygun ürünleri birbirinden ayırın. Hangi mevsimdeyseniz diğerlerini hurç, sepet, bavul gibi düzenleyicilerin içine yerleştirerek saklayın. Mevsime uygun ürünleri ise kendi içinde yeniden kategorize edebilirsiniz. Örneğin, iş ve okul için giyilen kıyafetler için gardırobunuzda özel bir alan belirleyebilirsiniz. Böylece her gün kullanmanız gereken bu ürünler daha az sıklıkla giydiğiniz kıyafetlerle karışmamış olur. Abiye kıyafetlerinizi elbise kılıfları ile saklamayı tercih edebilirsiniz. Böylece hem bu tarz ürünleri koruma altına almış hem de gardırobunuzda daha sade bir görünüm yakalamış olursunuz.
Yatak odası takımı dahilinde yer alan gardırop haricindeki depolama ürünleri komodin ve şifonyerlerdir. Genellikle çekmece ve raflardan oluşan bu ürünler küçük ebatlardaki kıyafet ve aksesuarların depolanması için uygundur. Şifonyer ve komodinlere sığabilecek büyüklükteki eşyalarınızı bu mobilyalarda saklayarak gardırobunuzda daha fazla kullanım alanı açabilirsiniz. Bunun için iç çamaşırı, atlet, çorap, tayt, kravat, kemer gibi çok fazla yer kaplamayan ürünleri komodin ve şifonyer çekmecelerine yerleştirebilirsiniz. Bu mobilyalardaki depolama alanlarını verimli kullanmak adına tıpkı gardırop içinde olduğu gibi yine çekmece içi düzenleyicilerden yararlanmanızda fayda var.
Marie Kondo isimli bir ev düzenleme sanatçısının öğrettiği teknikler gardırop düzeni oluşturma aşamasında oldukça işinize yarar. KonMari adı verilen bu yöntemleri öğrendiğinizde eşyalarınızı daha az yer kaplayacak ve daha kolay alınıp konulabilecek şekilde saklamayı öğrenirsiniz. Hangi kıyafet için hangi katlama yönteminin uygun olduğunu detaylı bir şekilde görebileceğiniz çeşitli videolar ve öğretici kaynaklar mevcut. Temel bilgilerden bahsetmek gerekirse çoraptan havluya birçok eşyayı bildiğimiz katlama yöntemi yerine rulo katlama sistemi ile daha düzenli bir şekilde saklayabileceğinizi belirtelim. Bunun yanında KonMari yöntemi ile gardırop düzeni oluşturmak için uygulayabileceğiniz bazı pratik ipuçları da şu şekilde:
Gardırop düzeni sağlamak için bu yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Ancak, unutmamalısınız ki ilk başta kendinize uygun bir ürün seçimi yapmanız da oldukça önemli. Yani, piyasada bulunan gardırop modelleri arasından sizin için en kullanışlı olan hangisiyse ona öncelik vermenizde fayda var. Daha çok askılık veya daha geniş raflara mı ihtiyaç duyuyorsunuz? Öyleyse bu ihtiyacınıza uygun olan ürün seçeneklerine göz atmalısınız. Adore’nin zengin ürün seçenekleri arasında her tarza ve ihtiyaca uygun gardırop seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Farklı bütçelere uygun gardırop fiyatları sayesinde evinizde Adore güvencesiyle dilediğiniz gardıroba sahip olabilirsiniz!